Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole 2015

W dniu 19 października 2015 roku w Zespole Szkół w Grochowcach odbył się uroczysty apel związany z VII edycją ogólnopolskiej kampanii „ Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole 2015”. Gościem honorowym podczas uroczystości był Pan Stanisław Pacuła właściciel Piekarni „ Kacperek” we Fredropolu, który w barwny sposób przedstawił dzieciom i młodzieży proces produkcji i wypieku różnego rodzaju pieczywa. Miłym akcentem kończącym jego wypowiedź była prezentacja wytworów pracy fredropolskich piekarzy i degustacja bułek, drożdżówek i precelków pieczonych z dodatkiem mąki razowej.

W dalszej części spotkania uczniowie z klasy VI SP przedstawili dwie prezentacje multimedialne zawierające informacje na temat historii i rodzajów chleba. Przedstawili oni również tradycje i zwyczaje związane z chlebem.

Ukoronowaniem całej imprezy był szwedzki stół, na którym znalazły się różne rodzaje pieczywa pieczonego przez mamy i babcie uczniów oraz inne - zdrowe i regionalne „dodatki” do chleba, np.: domowy smalec, kiszone ogórki, miód, powidła, dżemy, biały ser, masło itp. Wszystko można było popić domowymi kompotami czy sokami. 

Budującym jest fakt, że w przygotowanie przedsięwzięcia oprócz Pań- Anety Prokop, Magdaleny Kurasiewicz, Doroty Skubisz-Bembenek i Marii Górskiej z chęcią zaangażowali się liczni uczniowie szkoły i ich babcie i mamy - za co serdecznie dziękujemy. 

Mamy nadzieję, że dzięki temu spotkaniu uczniowie zrozumieją, że drożdżówki z dodatkiem mąki razowej są nie tylko pyszne- ale przede wszystkim zdrowe.

Galeria zdjęć

 

Ta strona używa cookie i innych technologii. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Logowanie