Tradycja spalskich dożynek ma już 90 lat. Jako pierwszy zainicjował je prezydent Ignacy Mościcki w 1927 roku. Są symbolicznym wyrazem wdzięczności Bogu za udane zbiory.

Na Prezydenckich Dożynkach w Spale tegoroczne plony podkarpackiej ziemi miała zaszczyt prezentować Gmina Przemyśl, gdzie, jak to na Kresach, mnogość obyczajów, religii i obrządków tworzą piękny i niepowtarzalny kulturowy i krajobrazowy pejzaż.
To tu dojrzewały zboża, owoce i kwiaty, z których, jak nakazuje zwyczaj, upleciono okazały Wieniec Dożynkowy o kształcie czteroramiennej korony, zwieńczonej hostią, którą unoszą dwa anioły. Elementy te są symbolem tradycji chrześcijańskich i kultury kresowej. W centralnej części wieńca usytuowano kiść winorośli, a jej grona wypieczono z tegorocznej mąki. Nawiązaniem do setnej rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości jest biało- czerwona szarfa.

Przygotowaniem do udziału w tej wspaniałej uroczystości zajęło się Stowarzyszeni Mieszkańców oraz Sympatyków Ostrowa i Ziemi Przemyskiej ADSUM, Stowarzyszenie Rozwoju Wsi Ujkowice oraz tworzące się Koło Gospodyń Wiejskich z Nehrybki. Od maja zbierano i suszono różnorodne zboża i kwiaty na wspaniały wieniec, który powstawał przez wakacyjne miesiące. Przy jego wyplataniu uczestniczyła grupa pań ze wspomnianych stowarzyszeń oraz osoby wspomagające. Ostatnie tygodnie i dni przed tym doniosłym wydarzeniem wypełnione były przygotowaniami kulinarnymi, logistycznymi i technicznymi. Przygotowano kilka tysięcy pierogów o różnych smakach, tradycyjne dla naszego regionu gołąbki z ziemniakami, krokiety, barszcz czerwony i żurek. Do tego dołączyły różnorakie konfitury i dżemy z tradycyjnych domowych spiżarni, wyroby z derenia, domowe miody z okolicznych pasiek, tradycyjne wędliny, sery oraz kiszone ogórki i smalec ze skwarkami. Jednym słowem przygotowano najlepsze wspaniałości podkarpackiej i kresowej kuchni Ziemi Przemyskiej i Podkarpacia. 

W sobotę rano 15 września 2018 roku wspólnym wysiłkiem wszystkich uczestników gminnej delegacji na Dożynki przygotowano najpiękniejsze stoisko imitujące podwórze przed podkarpacką zagrodą. Wpleciono w tło narzędzia i ozdoby charakterystyczne dla naszego regionu. Całość ekspozycji uzupełniła wystawa malarstwa „Strachy Podkarpackie” autorstwa artysty z Grochowiec – pana Marka Maczugi. 

Podkarpackie stoisko było chyba najliczniej odwiedzanym miejscem na dożynkowym Miasteczku Regionów. Dodatkową atrakcją stosika były występy kapeli „Czy się wali, czy się pali”. Muzycy ubrani w stroje ludowe prezentowali wiązanki lwowskich piosenek z rozkrzewieniem śpiewanych i słuchanych przez tych, którym kresowa kultura jest nieobca. Przygrywali również do ludowych przyśpiewek tradycyjnych dla południowo- wschodniej części Polski. Śpiew, muzyka, oferowane potrawy i przekąski przyciągały tłumy odwiedzających do gminnego stoiska. 

Zadowolona mina i uśmiech Marszałków Województwa Podkarpackiego panów Ortyla i Pilcha najlepiej świadczyły o tym, iż tegoroczna reprezentacja Podkarpacia na Prezydenckich Dożynkach w Spale była nad wyraz udana i dobrze przygotowana. 
Dożynkowym uroczystościom towarzyszyły liczne atrakcje: konkursy, kiermasze, występy artystyczne, a dla smakoszy- degustacja potraw z całej Polski w Miasteczku Regionów. 

W niedzielę, 16 września na zakończenie dnia, prezydent Rzeczypospolitej Polskiej Andrzej Duda wraz z małżonką, odwiedzili podkarpackie stoisko witając się i wdając w rozmowy z mieszkańcami Gminy Przemyśl. Wójt Gminy Przemyśl Andrzej Huk wraz z małżonką przekazał Prezydentowi przygotowaną specjalnie na tę okoliczność piękną, ozdobioną Białym Orłem fajkę z ostrowskiej pracowni „Bróg” Zbigniewa Bednarczyka. Wizycie Pary Prezydenckiej towarzyszyły lwowskie przyśpiewki wspomnianej wcześniej kapeli. 

Podsumowując należy stwierdzić, iż delegacja z podmiejskiej gminy nad wyraz godnie zaprezentowała Podkarpacie na Prezydenckich Dożynkach w Spale w 2018 roku.