Segregacja śmieci

Segregując odpady oszczędzamy zasoby naturalne: wodę energię. Z odpadów mogą powstać np., chusteczki higieniczne, papier toaletowy, kubki, doniczki, kolczyki, kosze, torebki a nawet meble czy ubrania.

Należy pamiętać:

  • zawsze należy zgniatać puszki, kartony i butelki plastikowe przed wrzuceniem do worka,
  • należy wyrzucać butelki bez nakrętek i korków,
  • wybierając się na zakupy należy zabierać ze sobą własne siatki np. lniane, dzięki temu ograniczą Państwo zużycie plastikowych toreb, a przynosząc do domu torby foliowe, warto wykorzystać ją, np. jako worki na śmieci,
  • należy zwrócić uwagę co producent proponuje zrobić z opakowaniem po wykorzystaniu jego zawartości (zobacz znak na opakowaniu),
  • do wycierania należy używać szmatek wielokrotnego użycia zamiast papierowych ręczników.


Pojemnik lub worek niebieski (materiały papierowe, makulatura i tekstylia)

wrzucamy:

  • gazety, książki, katalogi, zeszyty,
  • papierowe torby i worki,
  • papier szkolny, biurowy,
  • kartony i tekturę oraz zrobione z nich opakowania.

nie wrzucamy:

  • kartony i tektura pokryta folią aluminiową (np. opakowania typu tetra pak po mleku, napojach),
  • tłusty i zabrudzony papier (np. papierowe opakowania po maśle, margarynie, twarogu),
  • kalki; papier termiczny i faksowy,
  • tapety,
  • odpady higieniczne (np. waciki, podpaski, pieluchy).

Przed wrzuceniem papieru do pojemnika usuń wszystkie zszywki, klamerki czy inne elementy metalowe lub plastikowe.


Pojemnik lub worek zielony (szkło i opakowania szklane)

wrzucamy:

  • butelki i słoiki szklane po napojach i żywności,
  • butelki po napojach alkoholowych,
  • szklane opakowania po kosmetykach.

nie wrzucamy:

  • porcelana i ceramika, doniczki,
  • żarówki, lampy neonowe, fluorescencyjne i rtęciowe, reflektory, izolatory,
  • szkło stołowe, szkło okularowe, szkło żaroodporne,
  • fajans,
  • ekrany i lampy telewizyjne,
  • lustra, szyby samochodowe,
  • szkoło okienne i zbrojeniowe,
  • luksferów (pustaków szklanych).

Zadbaj o czystość szkła i nie tłucz go przed wrzuceniem do pojemnika. Szkło można przetworzyć w całości i nie potrzebuje dodatkowych elementów by powstał z niego kolejny produkt.


Pojemnik lub worek żółty (metal, tworzywa sztuczne np. plastik, opakowania wielomateriałowe)

wrzucamy:

  • puste, odkręcone i zgniecione butelki plastikowe po napojach (np. typu PET),
  • opakowania wielomateriałowe po płynnej żywności – tzw. tetrapaki (np. kartony po mleku czy sokach),
  • puste butelki plastikowe po kosmetykach i środkach czystości, po olejach spożywczych,
  • plastikowe opakowania po żywności (np. po jogurtach, serkach, kefirach, margarynach),
  • plastikowe zakrętki,
  • folia i torebki z tworzyw sztucznych,
  • zgniecione aluminiowe puszki po napojach,
  • puszki z blachy stalowej np. po konserwach,
  • drobny złom żelazny oraz drobny złom metali kolorowych.

nie wrzucamy:

  • butelki po olejach samochodowych,
  • opakowania po olejach silnikowych, smarach,
  • styropian,
  • guma,
  • butelki z jakąkolwiek zawartością,
  • puszki po farbach czy baterie,
  • opakowania po aerozolach, lekach,
  • opakowania po środkach chwasto czy owadobójczych,
  • sprzętu AGD.

Zgnieć butelki przed włożeniem ich do pojemnika. Korki powinniśmy odkręcić przed wyrzuceniem plastikowej butelki.


 

Pojemnik lub worek brązowy (odpady ulegające biodegradacji)

wrzucamy:

  • odpady kuchenne,
  • zielone z pielęgnacji zieleni w obrębie nieruchomości.

nie wrzucamy:

  • resztek jedzenia pochodzenia nie roślinnego,
  • resztek mięsa i kości,
  • odchodów zwierzęcych,
  • popiołu z pieca, kominka,
  • papierosów i ich niedopałków, tytoniu,
  • roślin zaatakowanych chorobami,
  • piaski i sorbentów dla kotów,
  • zanieczyszczonych trocin po zwierzętach,
  • pełnych papierowych worków z odkurzacza.

Można również bioodpady zagospodarować na terenie swojej działki w formie kompostownika.

Kompostowanie to przyjazny środowisku sposób pozbywania się odpadów organicznych (tj. odpadów kuchennych czy trawy).

Co można kompostować? (przykłady):

  • odpady z warzyw, owoców, chwasty,
  • niewykorzystane wyroby piekarskie ( np. suchy chleb),
  • ścięta trawa, liście, drobne gałązki, itp,
  • resztki jedzenia pochodzenia roślinnego,
  • fusy z herbaty i kawy,
  • skorupki jaj,
  • serwetki papierowe,
  • łupiny orzechów.

Zalety kompostowania:

  • zmniejszenie o 30-50% ogólnej ilości odpadów kierowanych na wysypiska,
  • unieszkodliwienie odpadów pod względem sanitarno-epidemiologicznym,
  • produkcja kompostu niezbędnego dla zapewnienia urodzajności gleb.

Czego nie można kompostować? (przykłady):

  • resztek jedzenia pochodzenia nie roślinnego
  • resztek mięsa i kości
  • odchodów zwierzęcych,
  • popiołu z pieca, kominka,
  • papierosów i ich niedopałków, tytoniu
  • roślin zaatakowanych chorobami
  • piasku i sorbentów dla kotów,
  • zanieczyszczonych trocin po zwierzętach
  • pełnych papierowych worków z odkurzacza
  • zadrukowany papier

Znaki ekologiczne

Znaki ekologiczne to symbole, których umieszczanie na opakowaniu ma na celu poinformowanie klienta o tym, że jest to produkt przyjazny dla środowiska.

Opakowanie nadające się do recyklingu /trzy strzałki/ - znak ekologiczny przeznaczony dla opakowań, które nadają się do ponownego przetworzenia i wyprodukowania z odzyskanych surowców innego, podobnego produktu (aluminium - puszki, tworzywa sztuczne - pojemniki, butelki, papier - torby, tektury do pakowania, wypełniacze do pudełek).
Wewnątrz pętli może znajdować się liczba informująca jaki procent użytych do produkcji materiałów pochodził z recyklingu.  Czasem także podaje się nazwę materiału, z którego wytworzono dany produkt ekologiczny.


Znak ma przypominać nam, aby opakowanie po wykorzystanym produkcie trafiło tam, gdzie jego miejsce - tj. do pojemnika na śmieci. Opakowanie wyrzucone na trawę, do lasu lub rzeki zanieczyszcza środowisko. 

Opakowania biodegradowalne - znak ekologiczny jest przeznaczony dla opakowań, które rozkładają się podczas kompostowania i nie uwalniają szkodliwych substancji.
Produkty ekologiczne z tym symbolem ekologicznym są w pełni biodegradowalne i mogą być kompostowane wraz z odpadami organicznymi. Podczas kompostowania nie uwalniają substancji szkodliwych dla środowiska.

Możliwość ponownego wykorzystania – ten znak ekologiczny pojawia się na opakowaniach przydatnych do  wielokrotnego użytku.


Takie opakowania, po wykorzystaniu, nie stają się odpadem. Projektuje się je specjalnie z myślą o ponownym użyciu do tego samego celu. Muszą nadawać się do użycia co najmniej dwukrotnie. Symbol ekologiczny można znaleźć na kontenerach, beczkach, pudełkach, puszkach, kanistrach, ale także na butelkach i szklanych pojemnikach, etc.

Przydatność do recyklingu - znak ekologiczny przydatności  opakowania do recyklingu. 

 


ODPADY ZIELONE

  1. Odpady zielone tj.
  • części roślin pochodzących z pielęgnacji terenów zielonych i ogrodów,
  • ścięta trawa,
  • kwiaty i liście,
  • rozdrobnione, pocięte gałęzie,
  • części zielone gałęzi,

odbierane są zgodnie z harmonogramem wywozu odpadów z gminy Przemyśl raz w miesiącu, w okresie od kwietnia do października.

  1. Odpady muszą być gromadzone w workach ( dostarczane przez firmę odbierającą odpady komunalne) lub pojemnikach koloru brązowego.
  2. Worki lub pojemniki z odpadami zielonymi należy wystawiać przed posesją w dniu wywozu do godz. 7:00.
  3. Nie dopuszcza się gromadzenia odpadów zielonych do odbioru luzem.

Ta strona używa cookie i innych technologii. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.