Segregując odpady oszczędzamy zasoby naturalne: wodę energię. Z odpadów mogą powstać np., chusteczki higieniczne, papier toaletowy, kubki, doniczki, kolczyki, kosze, torebki a nawet meble czy ubrania.
Należy pamiętać:
- zawsze należy zgniatać puszki, kartony i butelki plastikowe przed wrzuceniem do worka,
- należy wyrzucać butelki bez nakrętek i korków,
- wybierając się na zakupy należy zabierać ze sobą własne siatki np. lniane, dzięki temu ograniczą Państwo zużycie plastikowych toreb, a przynosząc do domu torby foliowe, warto wykorzystać ją, np. jako worki na śmieci,
- należy zwrócić uwagę co producent proponuje zrobić z opakowaniem po wykorzystaniu jego zawartości (zobacz znak na opakowaniu),
- do wycierania należy używać szmatek wielokrotnego użycia zamiast papierowych ręczników.
Pojemnik lub worek niebieski (materiały papierowe, makulatura i tekstylia)
wrzucamy:
- gazety, książki, katalogi, zeszyty,
- papierowe torby i worki,
- papier szkolny, biurowy,
- kartony i tekturę oraz zrobione z nich opakowania.
nie wrzucamy:
- kartony i tektura pokryta folią aluminiową (np. opakowania typu tetra pak po mleku, napojach),
- tłusty i zabrudzony papier (np. papierowe opakowania po maśle, margarynie, twarogu),
- kalki; papier termiczny i faksowy,
- tapety,
- odpady higieniczne (np. waciki, podpaski, pieluchy).
Przed wrzuceniem papieru do pojemnika usuń wszystkie zszywki, klamerki czy inne elementy metalowe lub plastikowe.
Pojemnik lub worek zielony (szkło i opakowania szklane)
wrzucamy:
- butelki i słoiki szklane po napojach i żywności,
- butelki po napojach alkoholowych,
- szklane opakowania po kosmetykach.
nie wrzucamy:
- porcelana i ceramika, doniczki,
- żarówki, lampy neonowe, fluorescencyjne i rtęciowe, reflektory, izolatory,
- szkło stołowe, szkło okularowe, szkło żaroodporne,
- fajans,
- ekrany i lampy telewizyjne,
- lustra, szyby samochodowe,
- szkoło okienne i zbrojeniowe,
- luksferów (pustaków szklanych).
Zadbaj o czystość szkła i nie tłucz go przed wrzuceniem do pojemnika. Szkło można przetworzyć w całości i nie potrzebuje dodatkowych elementów by powstał z niego kolejny produkt.
Pojemnik lub worek żółty (metal, tworzywa sztuczne np. plastik, opakowania wielomateriałowe)
wrzucamy:
- puste, odkręcone i zgniecione butelki plastikowe po napojach (np. typu PET),
- opakowania wielomateriałowe po płynnej żywności – tzw. tetrapaki (np. kartony po mleku czy sokach),
- puste butelki plastikowe po kosmetykach i środkach czystości, po olejach spożywczych,
- plastikowe opakowania po żywności (np. po jogurtach, serkach, kefirach, margarynach),
- plastikowe zakrętki,
- folia i torebki z tworzyw sztucznych,
- zgniecione aluminiowe puszki po napojach,
- puszki z blachy stalowej np. po konserwach,
- drobny złom żelazny oraz drobny złom metali kolorowych.
nie wrzucamy:
- butelki po olejach samochodowych,
- opakowania po olejach silnikowych, smarach,
- styropian,
- guma,
- butelki z jakąkolwiek zawartością,
- puszki po farbach czy baterie,
- opakowania po aerozolach, lekach,
- opakowania po środkach chwasto czy owadobójczych,
- sprzętu AGD.
Zgnieć butelki przed włożeniem ich do pojemnika. Korki powinniśmy odkręcić przed wyrzuceniem plastikowej butelki.
Pojemnik lub worek brązowy (odpady ulegające biodegradacji)
wrzucamy:
- odpady kuchenne,
- zielone z pielęgnacji zieleni w obrębie nieruchomości.
nie wrzucamy:
- resztek jedzenia pochodzenia nie roślinnego,
- resztek mięsa i kości,
- odchodów zwierzęcych,
- popiołu z pieca, kominka,
- papierosów i ich niedopałków, tytoniu,
- roślin zaatakowanych chorobami,
- piaski i sorbentów dla kotów,
- zanieczyszczonych trocin po zwierzętach,
- pełnych papierowych worków z odkurzacza.
Można również bioodpady zagospodarować na terenie swojej działki w formie kompostownika.
Kompostowanie to przyjazny środowisku sposób pozbywania się odpadów organicznych (tj. odpadów kuchennych czy trawy).
Co można kompostować? (przykłady):
- odpady z warzyw, owoców, chwasty,
- niewykorzystane wyroby piekarskie ( np. suchy chleb),
- ścięta trawa, liście, drobne gałązki, itp,
- resztki jedzenia pochodzenia roślinnego,
- fusy z herbaty i kawy,
- skorupki jaj,
- serwetki papierowe,
- łupiny orzechów.
Zalety kompostowania:
- zmniejszenie o 30-50% ogólnej ilości odpadów kierowanych na wysypiska,
- unieszkodliwienie odpadów pod względem sanitarno-epidemiologicznym,
- produkcja kompostu niezbędnego dla zapewnienia urodzajności gleb.
Czego nie można kompostować? (przykłady):
- resztek jedzenia pochodzenia nie roślinnego
- resztek mięsa i kości
- odchodów zwierzęcych,
- popiołu z pieca, kominka,
- papierosów i ich niedopałków, tytoniu
- roślin zaatakowanych chorobami
- piasku i sorbentów dla kotów,
- zanieczyszczonych trocin po zwierzętach
- pełnych papierowych worków z odkurzacza
- zadrukowany papier
Znaki ekologiczne
Znaki ekologiczne to symbole, których umieszczanie na opakowaniu ma na celu poinformowanie klienta o tym, że jest to produkt przyjazny dla środowiska.
Opakowanie nadające się do recyklingu /trzy strzałki/ - znak ekologiczny przeznaczony dla opakowań, które nadają się do ponownego przetworzenia i wyprodukowania z odzyskanych surowców innego, podobnego produktu (aluminium - puszki, tworzywa sztuczne - pojemniki, butelki, papier - torby, tektury do pakowania, wypełniacze do pudełek). Wewnątrz pętli może znajdować się liczba informująca jaki procent użytych do produkcji materiałów pochodził z recyklingu. Czasem także podaje się nazwę materiału, z którego wytworzono dany produkt ekologiczny.
Znak ma przypominać nam, aby opakowanie po wykorzystanym produkcie trafiło tam, gdzie jego miejsce - tj. do pojemnika na śmieci. Opakowanie wyrzucone na trawę, do lasu lub rzeki zanieczyszcza środowisko.
Opakowania biodegradowalne - znak ekologiczny jest przeznaczony dla opakowań, które rozkładają się podczas kompostowania i nie uwalniają szkodliwych substancji. Produkty ekologiczne z tym symbolem ekologicznym są w pełni biodegradowalne i mogą być kompostowane wraz z odpadami organicznymi. Podczas kompostowania nie uwalniają substancji szkodliwych dla środowiska.
Możliwość ponownego wykorzystania – ten znak ekologiczny pojawia się na opakowaniach przydatnych do wielokrotnego użytku. Takie opakowania, po wykorzystaniu, nie stają się odpadem. Projektuje się je specjalnie z myślą o ponownym użyciu do tego samego celu. Muszą nadawać się do użycia co najmniej dwukrotnie. Symbol ekologiczny można znaleźć na kontenerach, beczkach, pudełkach, puszkach, kanistrach, ale także na butelkach i szklanych pojemnikach, etc.
Przydatność do recyklingu - znak ekologiczny przydatności opakowania do recyklingu.
ODPADY ZIELONE
- Odpady zielone tj.
- części roślin pochodzących z pielęgnacji terenów zielonych i ogrodów,
- ścięta trawa,
- kwiaty i liście,
- rozdrobnione, pocięte gałęzie,
- części zielone gałęzi,
odbierane są zgodnie z harmonogramem wywozu odpadów z gminy Przemyśl raz w miesiącu, w okresie od kwietnia do października.
- Odpady muszą być gromadzone w workach ( dostarczane przez firmę odbierającą odpady komunalne) lub pojemnikach koloru brązowego.
- Worki lub pojemniki z odpadami zielonymi należy wystawiać przed posesją w dniu wywozu do godz. 7:00.
- Nie dopuszcza się gromadzenia odpadów zielonych do odbioru luzem.